Pup kopen? Hier vind je een overzicht van aandachtspunten
Aanschaf tips voor pups
Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een pup. Daarom hebben we een aantal aanschaf tips voor je op een rij gezet. Als je een bezoek brengt aan de fokker en je twijfelt over een van deze aandachtspunten, dan kun je de pup beter niet kopen. Het gaat om zaken als gedrag van de pups, de gezondheid en het welzijn van de pups en de moederhond en het contact met de fokker.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een pup?
1. Voordelen van fokreglementen en stamboom registratie
We zijn ervan overtuigd dat je een pup het beste kunt kopen bij een fokker die aangesloten is bij de rasvereniging en die fokt met ouderdieren met een stamboom registratie. Een puppy met stamboom geeft je meer zekerheid over te verwachten karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en gezondheid. Ook de fokreglementen van de rasverenigingen vereisen diverse gezondheidsonderzoeken en het welzijn van de moederhond wordt goed geborgd. FairPet kan je helpen bij het vinden van zo’n pup.
2. Breng een bezoek aan de fokker
Voor de aanschaf van een pup is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan de fokker. Alle andere aandachtspunten gaan namelijk over zaken die je pas kunt controleren als je daadwerkelijk bij de fokker op bezoek gaat. Als een fokker adverteert met: ’thuislevering mogelijk’, ‘direct af te halen’ of ‘speciale aanbieding’ dan weet je dat deze niet erg zorgvuldig omgaat met de pups.
3. Let goed op de leefomgeving van de pups
Puppy’s kosten veel tijd en aandacht: vroegtijdige socialisatie met andere dieren, mensen en situaties is belangrijk. Als een fokker veel nestjes heeft -en weinig ‘personeel’- dan is die begeleiding vaak niet mogelijk. Een pup kan ook het beste in een huiselijke omgeving opgroeien. Het liefst dus in huis: tussen de mensen, met andere huisdieren en dagelijks voorkomende situaties. Daarnaast dient de omgeving van de pups schoon te zijn: niet alleen vanuit hygiëne, maar ook vanuit het feit dat pups dan sneller zindelijk worden.
4. De moederhond moet aanwezig zijn
De moederhond dient altijd aanwezig te zijn. Die is belangrijk in de opvoeding van de pup, daarnaast mogen pups pas wettelijk weg bij de moederhond vanaf 7 weken. Let ook op het gedrag en de gezondheid van de moederhond: een moederhond kan beschermend zijn tegenover vreemden, maar mag nooit angstig of agressief zijn. Daarnaast moet de moederhond goed verzorgd zijn en moet het duidelijk zijn dat zij de moeder is (bijv. te zien aan buik en tepels).
5. Let goed op de reactie van de pups
Gezonde en sociale pups zullen nieuwsgierig zijn en naar je toekomen om je te begroeten. Sommige rassen zijn van nature wat terughoudender en heel jonge pups van 2-3 weken zullen niet direct komen, maar een paar weken later zijn ze volop in hun ontdekkingsfase. Zijn de pups angstig, dan is dit geen goed teken. Dat geldt ook voor schrikreacties op dichtslaande deuren of het geluid van de deurbel. Pups mogen reageren, maar dienen dan snel weer door te gaan met spelen of slapen.
6. Gezondheidschecks en papieren
Check of de pups gechipt en geregistreerd zijn, dat is verplicht vanaf 2013. De fokker heeft daar als het goed is een registratiebewijs van. Nederlandse pups hebben een chipnummer dat begint met 528. Voor rashonden, gechipt door de Raad van Beheer, beginnen altijd met 52814. Daarnaast horen pups te zijn ingeënt tegen hondenziekte, het parvovirus en dienen ze ontwormd te zijn. Om te voorkomen dat pups erfelijke aandoeningen krijgen, worden de ouderdieren getest. De resultaten van deze tests zijn te bekijken op de website van de Raad van Beheer middels het NHSB nummer van de hond. Elk hondenras heeft een aantal veelvoorkomende erfelijke aandoeningen, die je terug kunt vinden op de specifieke hondenrassen pagina’s.
7. Contact met de fokker
Een goede fokker is erg begaan met zijn pups en steekt hier veel tijd in. Dat betekent dat een goede fokker je zal informeren over alle leuke maar ook minder leuke kanten van het ras. Daarnaast zal de fokker ook toetsen of je een geschikte toekomstige eigenaar bent, door wedervragen te stellen. Krijg je daarnaast ook rustig de tijd om rond te kijken en mag je nog eens terugkomen? En krijg je ook een koopcontract en staat daarin dat de pup ook jouw eigendom wordt? Dan kun je er vanuit gaan dat je goed zit.
Deze aanschaf tips zijn gebaseerd op adviezen van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).
Op zoek naar een betrouwbare puppy? Schrijf je in en wij vinden er een voor je!
Op zoek naar een gezonde en sociale pup? Schrijf je dan in op FairPet. We brengen jouw inschrijving onder de aandacht van betrouwbare fokkers. Zodra er een match gevonden is, kun je een kijkje gaan nemen bij de fokker en nader kennismaken. Bevalt het wederzijds, dan begint het aftellen naar het moment dat je jouw pup in ontvangst kan nemen!